Gece Meyve Yersek Yağlanır mıyız?

0
19424
Akşam Meyve Yemek Kilo Aldırır mı?

Meyve Zehir Midir ve gece meyve yersek yağlanır mıyız? Gün geçmiyor ki bir besin bizler üzerinde öcü etkisi yaratmasın…

Son zamanlarda ki öcülerimizden biri de MEYVE! Özellikle son yıllarda “eklenti şeker” konusunda bilinçlendikçe, oklar bu sefer meyve şekeri olan fruktoza çevrildi. Peki gerçekten meyve zehir mi?

Gece Meyve Yiyince Yağa Dönüşür mü?

Öncelikle şundan başlayalım; siz yiyeceklerden ve içeceklerden karbonhidrat aldığınız zaman (ekmek, yulaf, makarna, meyve, bulgur, kurubakliyat vb.) bunlar sindirilerek GLİKOZ, FRUKTOZ VE GALAKTOZ olmak üzere 3 farklı basit şeker şekline dönüşür. 

Basit şeker dediysem sizi korkutmasın. Bunlar besinlerin içinde doğal olarak bulunan şekerler. Ve bizim sağlık anlamında zararlı / sağlıksız diye bildiğimiz şeker grubuna girmiyorlar. Onlar (yani sağlık için zararlı olanlar), besinlere sonradan eklenen “eklenti şeker”lerdir. 

Meyve Şekeri Yağlanmaya Neden Olur mu?

Meyve şekeri olan fruktoz, fazla tüketildiğinde karaciğerde depolanır ve zamanla karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Arkasından tabi insülin direnci, metabolik hastalıklar ve benzeri pek çok hastalığı sürükleyebilir. Bununla birlikte bu demek değil ki o zaman fruktoz zehirdir ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Özellikle akşam tüketilirse zararı vardır gibi bir şey söylemiyorum bile. İlacı zehirden ayıran dozudur diye bir cümle duymuşsunuzdur. Hah işte durum aynen böyle. Eğer yeterli ve dengeli tüketiyorsanız zararı değil faydası olur. Yapılan çalışmalar fruktozun negatif etkilerinin görülmesi için günlük 150 gr tüketilmesi gerektiğine işaret ediyor Yani bu rakam günde 1,5 – 2 kg meyveye tüketebilirsiniz demek oluyor.

Diyeceğim odur ki; kalp hastalıklarından ölümlerin 1.sırada olduğu güzide ülkem Türkiye’de, meyveden alacağımız antioksidan ve vitaminden kaçmanın hiç alemi yok dostlarım. Onun yerine Kadınlarda ortalama günde 2-3 porsiyon meyve tüketimi, Erkeklerde ise günde 3-4 porsiyon meyve tüketimi ideal olarak düşünebilir ve zararsızdır denilebilir. Burada porsiyon olarak size söylediğim miktar ise 1 porsiyon meyveyi = 1 yumruk büyüklüğü düşünebilirsiniz.

Ve hayır akşam yiyince yağa dönüşmez.

Sizleri seviyor ve çok öpüyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz