Ana SayfaBlogMercimek Köftesi Tarifi Buna Denir

Mercimek Köftesi Tarifi Buna Denir

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının değişilmez ve en kolay yapılan lezzetlerinden biri de Mercimek köftesidir. Ancak içeriği pek diyete uygun olmayan #mercimekköftesi içeriğini biraz değiştirerek sizin için diyete uygun hale getiriyorum. Burada önemli olan noktalardan biri tarifin içindeki bulguru çıkararak kıvamını yine de aynı tutmak. Hadi başlayalım;

Başalamadan önce bu tarif sonrası elde edeceğiniz Mercimek Köftesini ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Öğününüzde maksimum 4 tane mercimek köftesi yeterli olacaktır. Yanına en fazla 2 yemek kaşığı yoğurt ile yaptığınız bir bardak ayran tüketebilirsiniz. Eğer ben bu yemeği ara öğünde yemek istiyorum diyorsanız o zaman maksimum 2 tane mercimek köftesi ve 1 su bardağı ayran içmenizi tavsiye ederim.

Mercimek Köftesi Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 1/2 küçük boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Kimyon, pulbiber, karabiber ve tuz gibi baharatlar
  • 1 tane ince kıyılarak hazırlanmış maydonoz
  • 1/2 adet yine ince ince kıyılmış taze soğan.

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılıyor?

Malzemelerimizin içinde bulunan 1 su bardağı mercimeğimizi 1,5 su bardağı su ile kısık ateşte ara ara karıştırarak pişiriyoruz. Burada önemli olan suyu tamamen çekinceye kadar beklemeniz. Sonrasında su tamamen mercimek tarafından çekildiğinde soğuması için ateşten alarak bekliyoruz. Mercimeğin soğuduktan sonra sertleştiğini göreceksiniz.

Yukarıdaki pişirme işlemi sırasında önemli konulardan birisi tencerenizin yapısı. Özellikle yapışmayan veya dibi tutmayan bir tencere kullanmanızı tavsiye ederim. 

Mercimek soğumaya çalışırken biz de sosu hazırlamaya başlayalım. 1/2 küçük bol kuru soğanı çok ince doğrayarak kısık ateşte zeytinyağı ile 2 dakika pişiriyoruz. Dikkat : Diyete uygun bir tarif hazırladığımız için daha fazla yağ eklemesi yapmayın kalori olarak yükleme yaparsınız. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra soğanların içine kimyon, pulbiber, karabiber ve tuz ekleyerek 2 dakika daha pişiriyoruz. Bu noktada sosumuzda soğumaya bırakılacak noktaya geliyor.

Soğuma işlemini yapmamızın nedeni eğer ılıkken mercimeyi karıştıracak olursak yumuşak bir kıvam elde ederiz. Bu nedenle olabildiğince soğumasını beklememiz gerekiyor. Soğuma işlemi tamamlandıktan sonra mercimeye, sosunu, maydonozu ve taze soğanı ekleyerek karıştırıyoruz. Malzemeler tam olarak karıştıktan sonra elinizle şekil vererek tabağa koyabilirsiniz. Bu malzemelerin gramajlarından 14 adet mercimek köftesi çıkacaktır. Eğer daha fazla yapmak isterseniz oranları artırarak yapabilirsiniz.

1 porsiyon mercimek köftesi ortalama 3-4 adettir ve ortalama 62.5 kalori içermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?