Ana SayfaBlogBeslenmeEmziklilik Döneminde Beslenme

Emziklilik Döneminde Beslenme

Merhaba sevgili emziren anneler ve emziren anne yakınları 🤗  Bu yazım sizler için geliyor.

Anneler’den Sorular 

  • Sütümün artması için neler yemeliyim?
  • Sürümün kaliteli olması için neler yemeliyim?
  • Bebeğimin gazı var, neler yemeliyim?
  • Ne zaman kilo vermeye başlarım?
  • Doğumdan sonra sürüm gelsin diye yedim, daha da kilo aldım, ne yapmalıyım?

🙋🏻‍♀️ ☝🏻Yukarıda gördüğünüz sorular emziren annelerden en sık duyduğum sorular. Aşağıda ise size almanız gereken günlük porsiyon miktarlarını ve sütünüzle ilgili merak ettiklerinizi hazırladım.

Besin ÖğeleriMiktar
Süt Yoğurt  2-3 Su Bardağı (400-600 ml)
Peynir 2 Dilim (60gr)
Et- Tavuk – Balık – Hindi  3 – 4 Porsiyon ( 90 – 120 gr)
Yumurta 1 Porsiyon
Taze Sebze ve Meyveler 5 – 7 Porsiyon
Tahıllar 
 –> Ekmek ( Tam Buğday, Çavdar, Yulaf v.b.)  4 – 6 Dilim
 –> Bulgur, Esmer Prinç, Makarna, Yulaf 2 – 3 Porsiyon

Şimdi başlıyorum sırayla cevaplamaya; 🍼 Sütünüzün hacim olarak artması için yeterli kalori almanız şart. Peki nedir yeterli kalori? Her 1 ml süt salgılamak için yaklaşık 1 kalori enerji harcanıyor. Bir anne günde ortalama 500 -700 ml arasında süt salgılıyor. Yani bazal metabolizma hızınız + aktivite enerjinize ek olarak günde ortalama 500 kalori kadar ekstra enerji ihtiyacınız oluyor. Aldığınız kalori miktarı arttıkça süt miktarı da artıyor yani. Bazı besinlerin galaktagog olduğuna (yani sütü arttırdığına) dair çalışmalar olmakla beraber, herhangi bir besinin tek başına %100 anne sütünü arttırdığına dair bilimsel bir veri henüz yok. Yardımcı olabilir ama tek başına çözüm değil diyebiliriz. Nedir peki galaktagog olarak düşünülen ve üzerine çalışmalar yapılan besinler?

  • 💧Su
  • 🍧Yulaf
  • 🥕Havuç
  • 🌱Isırgan otu
  • 🍚Bulgur / Esmer Pirinç
  • 🍃Çemen Otu

👶🏻  Peki sütün artması kaliteli olduğu anlamına mı gelir? BİG NOOOO. Yediğiniz tatlılar veya içtiğiniz şekerli şerbetler sütünüzün hacimsel olarak miktarını arttırabilir ancak kalite bizim için önemli. Kaliteli süt üretebilmek için yumurta, et, balık, peynir gibi hayvansal proteinlere günlük beslenmenizde mutlaka yer vermelisiniz. Bunun dışında omega 3 yani çoklu doymamış yağ asitleri de (balık, ceviz, semizotu) sütünüzün kalitesini arttıracaktır. 💨 Eğer bebeğiniz gazlı bir bebekse, yani gaz problemi yaşıyorsanız, yemeklerden sonra rezene çayı içebilirsiniz, yemeklerinize kimyon ekleyebilirsiniz. Rezene ve kimyon bebeğinizin daha az gaz problemi yaşamasına yardımcı olabilir. Bunun dışında süt, yoğurt, cacık, ayran, bulgur, kurubaklagil, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, pırasa, bezelye, çok baharatlı ve acılı besinler bebeğinize gaz yapabilir. Bu besinlerin tüketimini azaltarak bebeğinize yardımcı olabilirsiniz.

ANNE BESLENMESİ VE ANNE SÜTÜNÜN BİLEŞİMİ

 Anne Beslenmesi  Anne Sütünün
 Miktarı Etkiler  Bileşimini Etkiler 
 Yetersiz Enerji Alımı veya Sınır Enerji Alımı +
 Yap Asitleri Örüntüsü+
 Vitamn ve Minareller
 Yağda Eriyen Vitaminler (A,D,E,K)+
 Suda Eriyen Vitaminler (B1, B2, B6, B12, C)+
 Iyot +
 Demir, Kalsiyum, Çnko, Bakır

Doğumdan hemen sonra kilo vereceksiniz. Bu zaten beklenen bir durum. Ancak yeterli enerji alır ve size gerekenden fazla kalori almazsanız kilo kaybınız hemen başlayacaktır. Önemli olan kilo vermek uğruna yetersiz kalori alıp sütünüzü azaltmamak. Düşünsenize zaten sırf emzirdiğiniz için +500 kalori yakıyorsunuz. Müthiş bir rakam. Emzirmek hem kilo vermek için hem de bebeğinizin sağlığı için en doğru uygulama olacaktır. İlk 6 ay diyet önermemekle beraber, ayda 2 kg dan fazla vermemeye özen gösterin. Diyet yok, sağlıklı beslenme var 💚 Panik yok, en yakın beslenme uzmanından destek alarak size özel bir beslenme programıyla hem sağlıklı hem de bol sütlü zayıflayabilirsiniz 👼🏼 Hepinizi öper, bebeğinizi koklar giderim….

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?