Tiroid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.
Hipotiroidizm, Hashimoto Tiroiditi ve Hipertiroidizm 3 ana tip otoimmün tiroid hastalığıdır.
Hipotiroidizm Nedir?
Hipotiroidizm tiroid bezinin yetersiz çalıştığı ve çok az tiroid hormonu ürettiği bir durumdur. Yorgunluk ve enerji kaybı, kilo alma eğilimi, kabızlık, uykuya eğilim, saç dökülmesi, soğuğa tahammülsüzlük, depresyon gibi belirtileri vardır. Bu hastalarda kalp hastalıkları, osteoporoz, obezite, diyabet ve çölyak hastalığı riski daha fazladır.
Hashimoto Nedir?
Hashimoto Tiroiditi, vücudun bağışıklık sisteminin tiroide saldırdığı bir otoimmün bozukluktur. Tiroid fonksiyonunda azalmaya ve hipotiroidizme neden olur.
Hipertiroidizm Nedir?
Hipertiroidizm, tiroid bezinin aşırı aktif olduğun ve çok fazla tiroid hormonu ürettiği durumdur. Yüksek tansiyon ve nabız, aşırı terleme, sinirlilik, kilo kaybı, iştah artışı, ishal / artmış barsak hareketleri gibi belirtileri mevcut.
İlaçla tedavi veya cerrahi müdahale ile tedavileri mevcuttur. Ancak bunun dışında sağlıklı beslenme ile de tedavi desteklenmelidir. Tiroid hastalıkları geri dönüşsüz hastalıklar olarak bilinmektedir. Ancak son dönemde yapılan çalışmalar tiroid hastalıklarının tedavisinde bazı besinleri diyetinizden çıkarmanın, hastalığı tedavi etmese de hastalığın gerilemesine neden olduğunu göstermektedir.
Tiroid hastalıklarında beslenme danışmanlığı hizmetimizde amaç, size uygun bir beslenme programı planlayarak, sağlıklı vücut ağırlığınızda kalmanızı sağlamak ve hayat kalitenizi arttırmaktır. Bunun için her hafta düzenli görüşmelerimizde detaylı vücut kompozisyon analizinizi yapıyor ve yağ dokunuz, kas kütleniz, vücut sıvılarınızın miktarı, metabolik durumunuz gibi pek çok konuda size ayrıntılı bilgi veriyorum. Görüşmelerimizde fizyolojik ve hormonal durumunuza uygun, sürdürebileceğiniz ve hayat boyu devam ettirebileceğiniz bir beslenme programı oluşturmaya odaklanıyoruz. Bu sayede asıl amacımız, yaşam kalitenizi arttırarak, genel sağlık durumunuzu pozitif yönde etkilemek oluyor.
Hipotiroidi hastalığı için araştırdığım bilgiler arasından sizin yazınızı çok beğendim. Emeğinize sağlık.