İnsülin Nedir?
İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar. Kan şekeri miktarımızın artmasına bağlı olarak pankreastan insülin hormonu salınır ve kanda fazla olan şekerin hücre içine girmesine yardım ederek, kandaki şeker miktarının normal aralıkta olmasını sağlar. Bu oldukça önemli bir görevdir çünkü uzun süre kandaki şeker oranınızın yüksek olması pek çok doku ve organa zarar verir.
İnsülin Direnci Nedir
İnsülin direnci; kan şekeri normal düzeyde olmasına rağmen, hücrelerin ve dokuların insüline olan yanıtının azalması ile karakterize olan bir durumdur. Pek çok nedenden ötürü hücreler insüline vermeleri gerektiği gibi cevap vermeyebilir. Normalde hücreler kan şekerini hücre içine alabilmek ve enerji eldesinde kullanmak için insüline ihtiyaç duyarlar. Yani insülini hücre kapısını açan bir anahtar gibi düşünebilirsiniz. Anahtar artık kapıyı açmazsa, kan şekeri hücre içine girmekte zorluk çeker, enerji elde etmek amaçlı kullanılamaz ve kanda artan glikoz depo edilerek saklanır. Bu da kişilerde özellikle bel ve karın yağlanmasının artmasına neden olur. Artan bel / karın yağlanması ise insülin direnci düzeyinin daha da artmasını tetikler. Yani kişi bir kısır döngüye girmiş olur.
İnsülin direnci başta tip 2 diyabet olmak üzere;
- Obezite
- Hipertansiyon
- Kan yağlarının yükselmesi
- Bunlara bağlı olarak kardivasküler hastalıklar
gibi pek çok hastalığın gelişmesine neden olabilir. Fakat yaşam tarzı değişiklikleri, özellikle sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile, insülin direncinin gerilediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi Nasıl Olur
İnsülin direncinde beslenme tedavisi danışmanlığında asıl amaç açlık ve tokluk kan şekeri düzeylerinizi istenilen aralıkta tutmaktır. Bunun dışında kişilere beslenme eğitimi vermek oldukça önemlidir. Bu danışmanlık hizmetinde, günlük almanız gereken enerji ve besin öğeleri ne kadar olmalı, yedikleriniz kan şekerinizi nasıl etkiliyor, kan şekerinizin aniden düşmemesi ve yükselmemesi için nelere dikkat etmelisiniz, öğün sayınız ve öğün saatleriniz nasıl olmalı, uzun uzun bunların üzerinde duruyoruz. Her hafta rutin kontrollerimiz dışında WhatsApp üzerinden yediklerinizin fotoğrafını ve eğer yapıyorsanız öğün öncesi ve sonrası kan şekeri ölçüm sonuçlarınızı benimle paylaşmanızı istiyorum. Tanı aldıktan sonra kan şekerinizi regüle edene kadar porsiyon ölçüleriniz ve öğün saatlerinizi sıkı takip ediyor ve sizin için en ideal porsiyon ölçülerini ve öğün saatlerini saptıyorum. Böylelikle aslında tamamı ile size özel, ayrıntılı bir beslenme planı elde etmiş oluyorsunuz.
Her hafta detaylı vücut kompozisyon analizi yaparak, yağ ve kas dokunuzda ki değişimleri de gözlemlemiş oluyoruz. Eğer yüksek kilo probleminiz varsa, uygun kalori açığı oluşturarak yağ kaybı sağlamayı hedefliyoruz.