“Gluteni kestim, çok rahatladım.”
“Gluteni kestim, çok kilo verdim.”
Gluteni kötüleyip, bırakmanızı destekleyen bu ve bunun gibi pek çok cümle duymuş olabilirsiniz. Peki glüten gerçekten zehir mi? Tüm yaşam enerjinizi gerçekten de glüten mi alıyor? Gluteni kesseniz karın kaslarınız mı çıkacak? Hadi gelin bunu konuşalım…
Öncelikle glüten, bir protein türüdür. Çölyak hastaları için ölümcül derecede tehlikeli olabilir. Gluten intoleransı olanları yediğinde rahatsız edebilir, ama sağlıklı bireyler için böyle etkileri olduğuna dair bilimsel bir çalışma yok.
E peki neden glüteni kesen bireyler daha iyi hissettiğini ve kilo verdiğini söylüyor?
Çünkü biz glüteni genellikle pasta, börek, çörekten yani pastane ürünlerinden alıyoruz. Bu ürünleri hayatınızdan çıkardığınızda basit şeker ve basit karbonhidratları da hayatınızdan çıkarmış oluyorsunuz. Doğal olarak da kan şekeriniz daha düzenli yükselip alçaldığı için; yorgunluk, halsizlik hissiniz geçiyor. Sindirim sisteminiz lifi arttırdığınız için rahatlıyor. Aldığınız enerjinin büyük bir kısmını kestiğiniz için de kilo vermiş oluyorsunuz.
ANCAK: Gluteni kestiğinizde kısa vadede kilo verseniz de, glüten yerine daha çok hayvansal ürünleri tüketmeye, protein ve yağdan zengin bir diyet ile beslenmeye başladığınızda kalp damar hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların da görülme riskini arttırıyorsunuz.
Ayrıca piyasada satılan pek çok glütensiz kraker / galeta vs. glutenli muadillerine göre daha yüksek yağ ve dolayısıyla daha yüksek kalori içeriyor. Neden mi? Çünkü pastane ürünlerine gevrek formu kazandıran şey glütendir. Aynı formu yakalayabilmek adına daha çok yağ kullanımı oluyor ve buna bağlı da ürünlerin enerji değeri artıyor.
Gelelim bir besin yetersizliği olur mu?
- Sağlıklı bireylerde glüteni kestiğimizde pek çok tam tahıllı ürünü, yulafı ve bulguru da kesmiş oluruz. Bu besinler enerji metabolizmamızda çok önemli bir yeri olan B1 vitaminin temel kaynağıdır. Ayrıca B1 vitamini, bizim mutluluk hormonu olarak bildiğimiz seratoninin ön maddesidir. Bu yüzdendir ki, karbonhidratı kestiğinizde canınız sıkkın hissedebilirsiniz J
Peki sindirim sisteminiz daha rahat çalışır mı?
- Eğer glüten hassasiyetiniz varsa evet! Ancak eğer her hangi bir intoleransınız yoksa, glüteni kestiğinizde barsağınızdaki yararlı bakterilerden bazılarının besin kaynağını da kesmiş olursunuz ve barsak mikrobiyotanızı olumsuz yönde etkileyebilirsiniz !
Tiroidi olan glüteni bırakmalı mı?
- Tiroid hastalıkları genel olarak otoimmün hastalıklardır. Gluten, alerjen bir protein olduğu için otoimmün hastalıkları tetikleyebildiğine dair çalışmalar mevcut. Tiroid hastalıklarında glüteni diyetten çıkarmak, hastalığın geriye seyrini sağlayabilir ancak tedavi etmez.
Gluten nedir diye araştırırken sayfanızdaki makale dikkatimi çekti. Oldukça anlaşılır bir şekilde açıklamışsınız.