Ana SayfaBlogEgzersizin Faydaları

Egzersizin Faydaları

Kaynakça; ➡️Mailing, L. J., Allen, J. M., Buford, T. W., Fields, C. J., & Woods, J. A. (2019). Exercise and the gut microbiome: a review of the evidence, potential mechanisms, and implications for human health. Exercise and sport sciences reviews, 47(2), 75-85. ➡️Dalton, A., Mermier, C., & Zuhl, M. (2019). Exercise influence on the microbiome–gut–brain axis. Gut Microbes, 10(5), 555-568.

Merhabalar, bu yazımda size Egzersizin Beyin, Bağırsak ve Mikrobiyota’ya faydalarından bahsetmeye çalışacağım.

Sağlam kafa, sağlam vücutta olur!

Ne kadar da doğru bir cümle, gelin beraber bakalım.

🏃🏻‍♀️ Egzersizin bağırsak mikrobiyotası üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunuyor. Sağlıklı bağırsak mikrobiyotası da hem mental hem de fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratır. Yani bir çeşit kazan – kazan diyebiliriz. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Eğer egzersiz yaparsanız bağırsaklarınız olumlu etkilenir, bağırsaklarınız olumlu etkilenirse psikolojiniz olumlu etkilenir.

🧪 Bağırsaklarımız, sadece yediklerimizden değil, fiziksel aktivite düzeyimizden ve şiddetimizden de etkilenir. Aynı zamanda psikolojik durumumuz ve duygu durumumuz da bağırsak sağlığını etkileyebilir.

🚽 Düzenli fiziksel aktivite bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısı ve çeşitliliğini arttırmanın yanı sıra, pro inflamatuar sitokinlerin salınımını baskılayarak kolit gibi barsak hastalıklarının önlenmesine destek olur.

🧻 Egzersizin Beyin – bağrsak sinyallerini, mikrobiyotayı hangi mekanizmalarla etkilediği henüz tam olarak anlaşılamamış. Bu yüzden bu alanda daha çok çalışmaya ihtiyaç görünüyor.

📿 Ama özet olarak şunu söyleyebilirim ki; sağlık bütüncül bir yaklaşımdır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi olma halidir.

Ne Yapmalısınız?

  • 🍴 Dengeli ve sağlıklı beslenme
  • 🏃🏻‍♀️ Yeterli fiziksel aktivite
  • 🧘🏻‍♀️ Ruhsal sağlığımıza önem verme

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?