Ana SayfaBlogBeslenmeRegl Ağrıları ve Beslenme

Regl Ağrıları ve Beslenme

Aslında kadınların en üretken ve en bilge olduğu ancak çoğu kadının da ağrı ve kramplarla geçirdiği mucizevi bir dönem regl dönemi…

Çoğu kadının yaşadığı ve bir türlü çözüm bulamadığı, ağrı kesici ve sıcak su torbaları ile geçirdiğimiz her ayın belli günleri… Değişen hormonal dengelerimiz sayesinde tüm duygu durumlarını, 4 mevsimi, kahkahayı ve göz yaşını, huzuru ve stresi bir arada yaşadığımız o mucizevi dönem…

Tek yaşadığımız duygusal dalgalanmalar değil elbette, göğsümüzde, karnımızda oluşan gerginlikler, kramp ve ağrılar, hatta bazen mide bulantıları ve sindirim sistemimizde oluşan değişiklikler…

❓Peki bu şikayetlere ne neden olur ve beslenmemizle bunların düzelmesi / azalması mümkün mü?

ℹ️ Prostoglandinler vücudumuzda hormon benzeri bileşenlerdir. Kan damarlarının gevşemesi veya daralmasını sağlamak gibi görevleri var. Diyelim ki kaza geçerdiniz / yaralandınız ve kanamanız var, o sırada prostoglandinler salgılanarak damarların büzüşmesini ve zarar görmüş bölgeye kan akışının azalmasını sağlar ve böylece kan kaybını önlemeyi amaçlar.

📌 Rahim çeperi, regl sırasında parçalanırken yine prostoglandinler salgılanarak kan damarlarını büzüştürüp rahmin kasılmasına neden olur. Fakat yoğun regl ağrısı yaşayan kadınlarda protoglandin üretimi, regl ağrısı yaşamayanlara göre 7 kat daha fazladır.

❗️Bunun ana sebebi olarak ise omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengesizliği gösteriliyor. Yani bedendeki yağ asitlerinin dengesizliği…

📌 2 çeşit prostoglandin var.

Prostoglandin Çeşitleri

  • Biri ağrı kesici – antiinflamatuar etkili ve omega 3 den besleniyor.
  • Diğeri ise ağrı yaratan – inflamatuar ve omega 6’dan besleniyor.

👉🏻 Bu yüzden dikkat etmemiz gereken ilk şey ANTİİNFLAMATUAR BESLENME..

Neler Yapabilirsiniz?

  1. Öncelikle Akdeniz Usulü Beslenme… Günde 2-3 porsiyon meyve, 4 porsiyon sebze tüketildiği, tam tahıllı ürünlere ve baklagillere yer verdiğimiz bir beslenme modeli. Hayvansal gıdaları mümkün olduğunca azaltın. Haftada 1-2 den fazla kırmızı et tüketmemeye çalışın. Mevsiminde beslenin. İşlenmiş gıda ve şeker tüketmemeye özen gösterin.
  2. Omega 3 takviyesi alabilirsiniz. Balık, keten tohumu, ceviz, semiz otu gibi omega 3’en zengin besinleri beslenmenizde mutlaka bulundurun. Linolenik asitleri içeren, kabak çekirdeği, susam, ay çekirdeği de antiinflamatuar olan prostoglandinlerin üretimini destekliyor.
  3. Magnezyum tüketimi regl kramp ve ağrılarını azaltmanıza yardımcı olabilir. Regl olmadan 7 gün önce başlanan Mg desteğinin regl ağrılarını önemli derecede azalttığı gösterilmiş (kalp ve böbrek hastalarına önerilmez). Yine Magnezyumdan zengin olan koyu yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve bitter çikolatayı beslenmenize ekleyebilirsiniz.
  4. Zencefil ve tarçın yine regl ağrılarının azalmasına yardımcı olan besinler arasında

👉🏻 Tabi bunların yanında önemli olan şeylerden biri de ay boyu ayaklarınızı sıcak tutmak (ciddiyim) 🤣

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?
Adet ağrıları rahim duvarındaki kasların sıkışmasıyla oluşur. Adet döneminde rahimdeki kanamanın atılması için rahim düzenli bir şekilde kasılır. Rahim kasılmaları sırasında rahme giden kan ve oksijen azalır böylece ağrı hissedilebilir.Regl Ağrıları ve Beslenme