Ana SayfaDanışmanlık HizmetlerimKanser Hastalarında Beslenme Tedavisi

Kanser Hastalarında Beslenme Tedavisi

Kanser, hücrelerde DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize hastalıklar grubunun ortak adıdır.

Kanser %5 ile %10 arasında genetik olsa da, %90 ile %95 oranında çevresel faktörlerden etkileniyor. Bu çevresel faktörlerin %30’unu ise beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor. Yani aslında beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek kansere yakalanma riskimizi %30 ile %40 oranında azaltabiliriz. Bu yüzden gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamı artık kanseri önlemek adına insanların yaşam ve beslenme tarzında değişiklikler yapılmasının önemini vurguluyor.

Kanser Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalı

Kanser hastalarında beslenme, tedavinin türüne ve oluşan yan etkilerine göre değişen uygun besinlerle, yeterli ve dengeli beslenme planıyla sağlanmalıdır.

Kanser tedavisi öncesinde enerjinizi arttırmak, güçlü ve zinde olmak için beslenmenize daha fazla özen göstermelisiniz.

Tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenme;

  • Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar
  • Güçlü ve enerjik olmanızda yardımcı olur
  • Kilonuzu ve vücudunuzda depo edilmiş besin öğelerini korumanızda yardımcı olur
  • Tedaviye bağlı oluşabilecek komplikasyonlarla daha iyi başa çıkabilmenize yardımcı olur
  • Enfeksiyon riskini düşürerek sizi hastalıklardan korur
  • Daha hızlı iyileşmenize yardım eder

Pek çok onkoloji cerrahi yöntemlerle, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve/veya immünoterapi ile tedavi edilir. Her hangi bir onkoloji tedavisinde kesin ve sabit diyet ve beslenme kuralları yoktur. Onkoloji tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı sırada ya da uygulandıktan hemen sonra hekimler ve diyetisyenler, beslenme ile ilgili öneriler geliştirir. 

Hastalarda tedavinin “yan etkileri” görülebilir. Bu yan etkilerin görülmesiyle beraber beslenme sorunları da açığa çıkabilmektedir. Genel olarak ortaya çıkan yan etkiler şunlardır:

Kanser Tedavisi Sırasında Beslenme Sorunları ve Yan Etkileri

  • İştahtan kesilme,
  • Kilo alma ya da kilo kaybı,
  • Ağızda hassasiyet, 
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun, ağız ya da boğaz kuruması,
  • Ağız tadının değişmesi,
  • Diş ya da diş eti sorunları,
  • Koku algılamada değişiklikler,
  • Bulantı oluşması
  • Kusma durumları
  • ishal olma
  • Kabızlık çekme,
  • Yorgunluk halleri
  • Keyifsizlik,

Tüm bu yukarıdaki yan etkiler nedeniyle tedavi sırasında hatta sonrasında yemek yeme ve düzenli beslenmenin sürdürülmesi oldukça önemlidir.

Kanser hastalarında beslenme tedavisi; kanserin türüne, evresine, alınan tedaviye ve tedaviye bağlı yan etkilere göre değişir. Genellikle görüşmelerimiz haftalık olarak ilerlemektedir. Bunun dışında her hangi bir sorunuz veya tedaviye bağlı yan etki ortaya çıktığında dilediğiniz zaman sağ altta bulunanWhatsApphattım üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kanser Hastalarında Beslenme Tedavisi Sorular

Kanserde Beslenme Danışmanlığı Ne Zaman Almalıyım
Tanı konulur konulmaz, tedavi öncesi kanserde beslenme danışmanlığı almaya başlayabilirsiniz. Böylelikle tedavi sırasında görülecek beslenme ile ilgili yan etkilerin de azaltılmasını sağlayabilirsiniz.
Başlamadan Önce Nelere ihtiyacım var?
Yapılan tüm son tetkiklerinizi yanınızda getirmenizi istiyorum. Eğer tedavi alıyorsanız da kullandığınız tüm ilaç ve besin desteklerinin bir listesini getirmeniz, beslenme tedavinizi yönlendirmemizde çok önemli.
Kanser Tedavisinde Beslenme Programı Nedir
Bu program Kanser tedavisi sırasında oluşabilecek yan etkilere karşı önceden hazır olmanızı sağlar.
Kanser Tedavisinde Beslenme Danışmanlığı Nasıl Oluyor?
Tedavi öncesinde tanı konulur konulmaz sürecimizin başlaması önemli. Tedavi sırasında sürecine gelene kadar sizi haftalık görüşmelerimiz ile sürece beslenme anlamında hazırlıyorum. Tedavi sırasında yoğun bir dönemden geçeceğiniz için enerjinizin yüksek olması öncelikli işim. Böylece tedavinin sürecinde daha güçlü olmanızı sağlamaya çalışıyorum. Tedavi sırasında yine haftalık görüşmelerimize devam ediyoruz. Bunun sebebi de tedavi sırasında oluşabilecek yan etkilere karşı sizi hazırlıklı tutmak ve oluşabilecek etkileri takip ederek beslenme programınızı aktif olarak değiştiriyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?