Kanser, hücrelerde DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize hastalıklar grubunun ortak adıdır.
Kanser %5 ile %10 arasında genetik olsa da, %90 ile %95 oranında çevresel faktörlerden etkileniyor. Bu çevresel faktörlerin %30’unu ise beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor. Yani aslında beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek kansere yakalanma riskimizi %30 ile %40 oranında azaltabiliriz. Bu yüzden gelişmiş ülkelerin neredeyse tamamı artık kanseri önlemek adına insanların yaşam ve beslenme tarzında değişiklikler yapılmasının önemini vurguluyor.
Kanser Hastalarında Beslenme Nasıl Olmalı
Kanser hastalarında beslenme, tedavinin türüne ve oluşan yan etkilerine göre değişen uygun besinlerle, yeterli ve dengeli beslenme planıyla sağlanmalıdır.
Tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenme;
- Kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar
- Güçlü ve enerjik olmanızda yardımcı olur
- Kilonuzu ve vücudunuzda depo edilmiş besin öğelerini korumanızda yardımcı olur
- Tedaviye bağlı oluşabilecek komplikasyonlarla daha iyi başa çıkabilmenize yardımcı olur
- Enfeksiyon riskini düşürerek sizi hastalıklardan korur
- Daha hızlı iyileşmenize yardım eder
Pek çok onkoloji cerrahi yöntemlerle, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisi ve/veya immünoterapi ile tedavi edilir. Her hangi bir onkoloji tedavisinde kesin ve sabit diyet ve beslenme kuralları yoktur. Onkoloji tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı sırada ya da uygulandıktan hemen sonra hekimler ve diyetisyenler, beslenme ile ilgili öneriler geliştirir.
Hastalarda tedavinin “yan etkileri” görülebilir. Bu yan etkilerin görülmesiyle beraber beslenme sorunları da açığa çıkabilmektedir. Genel olarak ortaya çıkan yan etkiler şunlardır:
Kanser Tedavisi Sırasında Beslenme Sorunları ve Yan Etkileri
- İştahtan kesilme,
- Kilo alma ya da kilo kaybı,
- Ağızda hassasiyet,
- Boğaz ağrısı,
- Burun, ağız ya da boğaz kuruması,
- Ağız tadının değişmesi,
- Diş ya da diş eti sorunları,
- Koku algılamada değişiklikler,
- Bulantı oluşması
- Kusma durumları
- ishal olma
- Kabızlık çekme,
- Yorgunluk halleri
- Keyifsizlik,
Tüm bu yukarıdaki yan etkiler nedeniyle tedavi sırasında hatta sonrasında yemek yeme ve düzenli beslenmenin sürdürülmesi oldukça önemlidir.
Kanser hastalarında beslenme tedavisi; kanserin türüne, evresine, alınan tedaviye ve tedaviye bağlı yan etkilere göre değişir. Genellikle görüşmelerimiz haftalık olarak ilerlemektedir. Bunun dışında her hangi bir sorunuz veya tedaviye bağlı yan etki ortaya çıktığında dilediğiniz zaman sağ altta bulunanWhatsApphattım üzerinden iletişime geçebilirsiniz.