Çoğumuz duymuşuzdur basit karbonhidratlar mı yoksa kompleks karbonhidratlar mı tüketmeliyiz? Hatta bunların zaman zaman “İYİ” ve “KÖTÜ” olarak sınıflandığını da görmüşüzdür.
İkisi Arasındaki Farklar Nedir
Farkları ne diye baktığımızda en büyük farklılıklarının lif içerikleri olduğunu görüyoruz. Glisemik indeks duydunuz mu bilmiyorum ama duymayanlar için ufak bir bilgi geçelim. Basitçe; Bir karbonhidrat kaynağının kan şekerinizi ne hızda etkilediğini ölçen bir sistem. Yani kan şekerinizi ne kadar hızlı yükseltiyorsa, glisemik indeksi o kadar yüksektir. Ve genel anlamda vücut stabil olmayı sevdiği için kan şekerini hızla yükseltip düşüren besinler değil, kan şekerimize daha yavaş etki eden besinler mübahtır 🙋🏻♀️
Yukarıdaki tabloda da göreceğiniz üzere Basit karbonhidrat olan Beyaz Ekmek ile Komplesk karbonhidrat olan Esmer Ekmeği 100 gr değerleri üzerinden karşılaştırdığımızda kalori ve karbonhidrat miktarlarının aynı ancak Esmer Ekmeğin Lif açısından çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Aynı durumu Pirinç ve Makarna içinde söyleyebiliriz.
LİF içeriği Yüksek Olması Ne Demek
Bir besinin lif içeriğinin yüksek olması dolaylı olarak o besinin glisemik indeksini düşürür 🙌🏻 Fakat bu demek değildir ki, eğer kilo vermek istiyorsak sadece esmer ekmek veya bulgur yemeliyiz. Kilo kaybında önemli olan kalori dengesidir. Kan şekerinizde dengesizlik yoksa veya diyabet hastası değilseniz beyaz pirinç veya patates tüketebilirsiniz.
Ancak önemli olan 2 soru var 👇🏻
- Ne kadar yemeliyiz?
- Nasıl pişirmeliyiz?
Pişirme yönteminiz sağlıklı ve porsiyon kontrolünüz sağlam olduğu sürece yememeniz gereken veya yasak olan herhangi bir besinin varlığına inanmıyorum 🙋🏻♀️ (Tabi tanı almış bir hastalığınız ve bu hastalığa bağlı yasaklarınız yoksa)