Ana SayfaDanışmanlık HizmetlerimPolikistik Over (PCOS) & Beslenme

Polikistik Over (PCOS) & Beslenme

Polikistik Over Nedir?

Doğurganlık çağındaki kadınların yaklaşık %10’unun başına gelen bir sendromdur. Aslında polikistik over sendromu (PCOS) endokrin bir bozukluktur. Adet dönemlerinde gecikme, adetlerde düzensizlik, tüylenme, kilo alma, insülin direnci gibi belirtileri vardır (bunlar sizde varsa hemen panik olmayın, PCOS olmak zorunda değilsiniz hemen bir endokrinolog veya kadın doğum uzmanına başvurun).

Östrojen seviyelerinde düşme ve erkeklik hormonunda bir artış görülebilir. Bu hormonal değişimlere bağlı olarak da insülin direnci sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Maalesef tedavisi yoktur ancak yaşam tarzında yapılan değişikliklerle kontrol altına alınabilir.

Tanıyı aldıktan sonra mutlaka bir beslenme uzmanından destek almanız gerekmektedir. Polikistik over sendromu tanısı almış kadınların normal kadınlara göre kilo kaybı daha zordur ancak imkansız değildir. Öncelikle ağırlığınızın %5 ile %10 unu kaybetmeyi hedefleyin. Çünkü bu azalma bile birçok riskin düşmesini sağlayacak.

Polikistik Over Varsa Nasıl Beslenmelisiniz

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki bu tanıyı aldıktan sonra mutlaka bir beslenme uzmanından destek almanız gerekiyor. Pcos tanısı almış kadınların normal kadınlara göre kilo kaybı daha zordur ancak imkansız değildir;

  • Öncelikle ağırlığınızın %5-10 unu kaybetmeyi hedefleyin. Çünkü bu azalma bile bir çok riskin düşmesini sağlayacak.
  • Haftada 500 gram kaybı hedefleyin. Biliyorum bu size az geliyor olabilir ancak inanın kendinizden daha fazlasını bekleyip, başaramadığınızda kendinize kızmanızı istemem. Vücudunuz sizin için elinden geleni yapıyor. Ona o kadar yüklenmeyin. Şefkat gösterin..
  • Günlük enerjinizin %50 si karbonhidrattan, %20 si proteinden, %30 u da yağlardan gelecek şekilde planlanmalı.
  • Kan şekerinizde dengesizlikler olabilir. Bu yüzden ihtiyaç duyduğunuzda mutlaka ara öğün yapın ve öğün atlamayın. (İntermittent fasting pek size göre olmayabilir)
  • Mutlaka glisemik indeksi düşük besinler tercih edin. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday, kabuksuz elma yerine kabuğuyla elma gibi…
  • Şekerli şeyler yedikten sonra baygınlık geçiriyor gibi hissedebilirsiniz bu yüzden tatlı tüketecekseniz sütlü tatlı olmasına özen gösterin
  • Haftada 2 gün kurubaklagil tüketin
  • Günlük beslenmenize taze nane, dereotu, keten tohumu, maydanoz ekleyin. Aktif bir gün geçirmeye lütfen özen gösterin. Özellikle günde 30 dk tempolu yürüyüş yapmak size çok iyi gelecektir. İnsülin direncinin azalmasında en büyük destekçiniz aktif bir gün geçirmekten geçer.
  • Kendinizi tanıyın. Başkalarında çok işe yarayan yöntemler sizi zor durumlara sokabilir. O yüzden denediğiniz beslenme modeli size uygun değilse değiştirin.

Görüşme Sırasında

Peki görüşmelerimiz esnasında ne yapıyoruz? Polikistik over sendromu tanısı almış kişilerde, yapılan kan değeri ölçüm sonuçlarına göre ve varsa kullanılan ilaç / besin takviyesine uygun bir sağlıklı beslenme programı oluşturuyoruz. İlk randevunuza geldiğinizde detaylı bir vücut kompozisyon analizi yapıyor ve bu analizin sonuçlarını, kaç kilo yağınız olduğunu, bu yağ dağılımının vücudunuzda ne şekilde gerçekleştiğini, metabolik durumunuzu değerlendiriyor ve bunu size ayrıntılı olarak anlatıyorum.

Özellikle bu tanıya insülin direnci eşlik ettiği için varsa karın ve bel bölgesi yağlanmanızı azaltmak ve minimumda tutmayı hedefliyoruz. Her hafta kontrole geldiğinizde detaylı vücut kompozisyon analizlerinizi yapıyor ve ilerlemeyi kaydediyoruz. Bunun akabinde de beslenme programınızı her hafta yeniliyor oluyoruz. Buradaki amaç sizin metabolik durumunuza, hormonal dengenize ve sosyal yaşantınıza en uygun olan, sürdürebileceğiniz bir beslenme programı oluşturabilmek.

Eğer herhangi bir fizyolojik maniniz yoksa, aynı zamanda sağlıklı beslenme rutininize, açık hava yürüyüşlerini eklemek sağlıklı kilo vermek ve yağ kütlenizi azaltmak için bize yardımcı olacaktır.

Kimler Polikistik Over Sendromunda (PCOS) Beslenme Danışmanlığına başvurmalı?
Kadın doğum doktoru tarafından polikistik over sendromu tanısı aldıysanız bu programa başvurabilirsiniz.
Peki gelmeden önce neler yapmanız gerekiyor?
Son 6 ay içerisinde yaptırmış olduğunuz tüm kan tahlilleri sonuçlarınızı beraberinizde getirmenizi rica ediyorum. Eğer doğum kontrol hapı / herhangi bir ilaç veya bir besin takviyesi kullanıyorsanız, bunların detaylı bir listesini istiyorum. Görüşmeye 4 saatlik açlık ile gelmeniz daha doğru vücut kompozisyon analizi almamamızı sağlayacaktır. Tartılmadan önce tuvalet ihtiyacınızın olmadığından emin olun.

Bu yazımda sizelere Polikistik Over (PCOS) & Beslenme şekillerinden bahsetmeye çalıştım. Umarım beğenmişsiniz ve size desteği olmuştur. Diğer yazılarda görüşmek üzere.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?