Önce İnsülinden Bahsedelim
Kromu anlatmaya başlamadan önce biraz glikoz ve insülinden bahsetmek isterim sevgili dostlarım. Yediğimiz yemekler sindirildikten sonra metabolize edilerek mikro besin öğelerine dönüşür. Bunlar, glikoz, aminoasitler ve yağ asitleridir.
Glikoz bizim canlılığımızı devam ettirebilmemiz için kullandığımız temel enerji kaynağımızdır. Ancak glikozun hücre içine girip enerjiye dönüşmesi için insüline ihtiyaç vardır. Glikozu misafir, hücreyi ev, insülini de evin kapısı gibi düşünebilirsiniz. Eğer yüksek kilo problemimiz varsa, veya sürekli yüksek karbonhidrat içerikli besleniyorsak kandaki glikoz miktarımız artar. Artan glikozu hücre içine sokmak için, plazmadaki insülin seviyemiz de artar. Bazen durum öyle bir noktaya gelir ki, hücre içine o kadar glikoz almak mümkün olmaz ve hücreler insüline direnç gösterir. Yani der ki; misafirliğin bile bir adabı var, sana kapıyı açmıyorum.
Krom, organizmada +3 ve +6 değerlikte bulunan temel bir eser elementtir. Biz bugün kromun, insülinin etkisini arttırdığını ve glikoz seviyelerini düşürdüğünü biliyoruz. Hatta glikoz tolerans faktörü olarak geçiyor. Bununla beraber krom sadece karbonhidrat değil, protein ve yağ metabolizmasında da rol oynuyor.
Bağırsaklardan krom emilimi de %2,5 oranında gerçekleşmektedir. Bununla beraber krom pikolinat bağırsakarda çok daha iyi emilen bir krom çeşitidir ve bu yüzden diyet takviyelerinde bu formdadır. Evet, Suplemanlarda kullanılan krom pikolinatın biyoyararlılığının yüksek olduğu bilinmektedir. Ancak bunula birlikte kullanımının bazı riskleri olduğu da düşünülmekte.
KAN ŞEKERİMİ DÜZENLER Mİ?
Birkaç çalışma, krom takviyesi almanın diyabetliler için kan şekerini iyileştirebileceğini göstermiştir.
Bir çalışma, 16 haftalık 200 μg/gün kromun vücudun insüline tepkisini iyileştirirken kan şekerini ve insülini düşürebildiğini buldu.
Diğer araştırmalar, daha yüksek kan şekeri ve daha düşük insülin duyarlılığı olanların krom takviyelerine daha iyi yanıt verebileceğini göstermiştir.
Ek olarak, 62.000’den fazla yetişkin üzerinde yapılan büyük bir çalışmada, krom içeren diyet takviyeleri alanların diyabet olma olasılığı %27 daha düşüktü.
Bununla birlikte, üç veya daha fazla aylık krom takviyesiyle ilgili diğer çalışmalar, tip 2 diyabetli yetişkinlerde kan şekerinde iyileşme göstermedi.
Dahası, diyabeti olmayan obez yetişkinlerde yapılan araştırmalar, günde 1000 μg krom pikolinatın vücudun insüline verdiği yanıtı iyileştirmediğini buldu.
Genel olarak, bu takviyeleri almanın bazı faydaları diyabetlilerde görülmüştür, ancak her durumda değil.
İŞTAH VE TATLI İSTEĞİNİ AZALTIR MI?
Kilo vermeyi deneyen çoğu insan, açlık hissine ve şiddetli yemek yeme isteğine aşinadır. Sonuç olarak, birçok kişi bu dürtülerle savaşmaya yardımcı olabilecek gıdalar, takviyeler veya ilaçlarla ilgileniyor.
Birkaç çalışma, krom pikolinatın tatlı ihtiyacını ve iştahı azaltmada yararlı olup olmayacağını incelemiştir.
8 haftalık bir çalışmada, 1.000 μg/gün krom (krom pikolinat formunda) sağlıklı kilolu kadınlarda gıda alımını, açlığı ve tatlı isteğini azalttı.
Araştırmacılar, kromun beyin üzerindeki etkilerinin bu etkilere yol açmış olabileceğini bildirdi.
Diğer araştırmalar, binge – eating (aşırı yeme) veya depresyonu olan insanları inceledi, çünkü bu gruplar, istek veya açlığı bastırmaktan potansiyel olarak en fazla faydayı sağlayabilir.
8 haftalık bir çalışmada, depresyonu olan 113 kişiye krom pikolinat veya plasebo verildi. Araştırmacılar, plaseboya kıyasla krom pikolinat takviyeleri ile iştah ve yeme isteğinin azaldığını buldular.
Ek olarak, küçük bir çalışma, tıkınırcasına yeme bozukluğu olan kişilerde olası faydaları gözlemledi. Spesifik olarak, 600 ila 1.000 μg/gün dozlar, tıkınırcasına yeme ataklarının sıklığında ve depresyon semptomlarında azalmaya yol açmış olabileceği düşünülmektedir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?
Mevcut kanıtlara göre, krom pikolinat aşırı kilolu veya obez bireylerde anlamlı kilo kaybı sağlamada etkili değildir. Egzersizle kombine edildiğinde bile normal kilolu bireylerde daha az etkili görünmektedir.
YAN ETKİSİ VAR MI?
Zararlı olduğu bilinen belirli bir diyet krom alımı seviyesi yoktur. Bununla birlikte, sınırlı bilgi mevcut olmasına rağmen, kromun pikolinat formunun vücudunuzda olumsuz etkiler yaratabileceğine dair potansiyel endişeler bulunmaktadır. Kromun ara sıra düzensiz kalp atışlarına, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına, ruh hali değişikliklerine ve alerjik reaksiyonlara neden olduğu konusunda bazı raporlar bulunmaktadır. Krom, böbrek veya karaciğer hasarı riskini artırabilir. Böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa, önce doktorunuzla konuşmadan krom takviyesi almayın.
Gıdalardan doğal olarak krom alabilir misiniz?
Çoğu insan yiyeceklerden yeterince krom alır. İyi krom kaynakları olan gıdalar şunları içerir:
Brokoli, patates ve yeşil fasulye gibi sebzeler
Tam tahıllı ürünler
Sığır eti ve kümes hayvanları
elma ve muz dahil meyveler; üzüm suyu
Süt ve süt ürünleri
KAYNAKÇA:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16784965/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20022616/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20425574/
İstediğim tüm bilgilere ulaşabildiğim harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık