Ana SayfaDanışmanlık HizmetlerimBöbrek Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Böbrek Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Böbrekler metabolik atıkların vücuttan atılması için görevli organlar olarak bilinmekle beraber; bu işlevlerinin yanında vücut sıvılarının bileşimini koruma, hormon üretimi, proteinlerin yıkılması gibi pek çok fizyolojik süreçte de görev almaktadırlar. Bu nedenle böbrek fonksiyonları bozulduğunda sadece metabolik atıklar (zararlı bileşenler) birikmez; vücudun biyolojik dengesi de önemli ölçüde bozulur.

Tükettiğimiz besinler sindirim sisteminde bir çok işlemden geçerler. Sindirilmeyen ve sindirildikten sonra vücut tarafından kullanılamayan bileşenlerin vücuttan atılması oldukça önemlidir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için böbreklerimizin görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmeleri gerekmektedir. Bir çok nedenle böbreklerde işlev bozuklukları, böbrek yetmezliği gibi sorunlar görülebilir. Böbreklerden birinin veya ikisinin yeteri kadar görevini yerine getiremediği durumlarda, vücut dışına atılması gereken atıklar, vücut içerisinde toplanmaya başlar. Bu durum, vücutta toksinlerin (zararlı bileşenlerin) artması ve kandaki bazı değerlerin (üre, kreatinin vb.) artmasına neden olur. 

Böbrek Hastalıklarında Beslenme konusu böbrek hastalığının tedavi sürecinde hastanın hayat kalitesinin yükselmesinde ve ortaya çıkması muhtemel yan etkilerin önlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Böbrek hastalarının uygulanan tedaviye olumlu cevap vermesinin temel koşullarından biri hastanın, hastalık derecesine ve içinde bulunduğu koşullara uygun bir diyet programı izlemesi ve beslenme eğitimi almasıdır.

Böbrek hastalığı tanısı almış bir hastanın, tıbbi durumuna uygun bir diyet programı uygulaması hastaya pek çok yönden yarar sağlar. Bunlardan en önemlisi ise; böbrek hastalığının seyrinin yavaşlaması ve böbrek hastalığına eşlik edecek diğer hastalıkların önlenmesinin sağlanmasıdır. 

Beslenme Tedavisi Nasıl Olur?

Böbrek hastalıklarında beslenme tedavisinde kişinin aldığı toplam enerji, tükettiği karbonhidrat, yağ, protein, sodyum, potasyum, fosfor miktarı oldukça önemlidir. Kişinin günlük gereksinmeleri hesaplanarak, uygun miktarlar mutlaka tüketilmelidir. Hastanın gereksinimden fazla enerji, protein, karbonhidrat, yağ tüketmesi ne kadar riskli ise, alması gereken miktardan daha az besin öğesi tüketmesi ve yetersiz enerji alması da bir o kadar risklidir. Bu yüzden bu danışmanlıkta hastaya her hafta düzenli beslenme eğitimi vererek, yaşam tarzına ve laboratuvar bulgularına uygun bir diyet listesi planlıyorum. 

Böbrek hastalığı tanısı almış kişilerde diyet süresince kas kaybı olmaması önemli konulardan biri. Bu yüzden her görüşmemizde düzenli olarak vücut kompozisyon analizinizi yapıyor ve ilerlemenizi izliyor oluyorum. 

Kimler Böbrek Hastalıklarında Beslenme Tedavisi danışmanlığı almalı?
Böbrek hastalığı tanısı (Akut böbrek yetmezliği, kronik böbrek yetmezliği, nefrotik sendrom, üriner taş hastalığı) almış olanlar bu hizmete başvurabilir.
Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Randevunuza gelirken son 6 ay içinde yapılmış olan tüm kan tetkiklerinizi yanınızda getirmenizi rica ediyorum. Bunun dışında kullandığınız ilaç ve vitaminlerin dozlarını belirtmeniz, beslenme düzeninizi oluştururken bizim için gerekli olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?