Hadi diyelim kilo verdik, diyet yaptık… Sonra n’olcak? Hep böyle mi beslenicem ben? Hiç mi pizza, hamburger, tatlı yemicem? ” Bir de şu versiyonu var; “Of sadece 1 öğün kaçamak yaptım, hemen kilo almışım bu nasıl oluyor ya, hiç mi bişey yemicem ben?”
Kilo Verdikten Sonra Neler Yapmalısınız?
Özellikle kilo verme amacı olan, çok da başarılı ilerleyen pek çok danışanımdan duyarım bu soruları. Sorulara cevap vermeden önce, bu soruları sorduran durum ne onu inceleyelim derim, Kelime anlamı olarak diyet; “sağlığı korumak ya da düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni” anlamına geliyor. Medya / medyatik isimler tarafından uzun yıllardır bizde oluşturulan diyet algısı ise; yasakların olduğu, aç kaldığımız, 3-5 hafta yapıp, sonra “normal” hayatımıza döndüğümüz bir süreç.
İnsan beyni olumsuzdan anlamıyor. Nasıl 3 hafta boyunca kesinlikle kırmızı bir kalem düşünmeyeceksiniz dersem, şu anda olduğu gibi, 3 hafta boyunca aklınıza kırmızı kalem gelecek. Aynı şey besinler için de geçerli. Patates yeme dersem, canınız patates çekmeye başlar. Bu doğanın kanunu (Bkz: Adem – Havva, elma hikayesi) Bu yüzden yiyemeyeceklerinize, yapmamanız gerekenlere odaklanmak yerine, dikkatinizi neden yapmanız gerekenlere çevirmeyesiniz?
İşin başından eğer; DİYET’e başladım demek yerine “SAĞLIKLI BESLENMEYİ ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUM” derseniz, ve kilo verirken size uygun olan, istediklerinizi yiyebildiğiniz bir düzende ilerlerseniz süreç bittiğinde yine çoğu danışanımdan duyduğum şu cümleyi kurabilirsiniz “HİÇ DİYET GİBİ DEĞİLDİ, HAYAT BOYU YAPARIM BUNU BEN”.
Kilo alıp / vermek bir matematik işi. Aldığınız ve harcadığınız kaloriyi eşitlerseniz, kilonuzu korursunuz. Bu kadar basit.
Haydi hepsini geçtim, en başa dönelim;
Adem elmayı neden yedi ?