Ana SayfaBlogDiyet Yemek Tarifleri“NE YAPARSAM YAPAYIM KİLO VEREMİYORUM” DİYORSAN BU YAZIYI OKU

“NE YAPARSAM YAPAYIM KİLO VEREMİYORUM” DİYORSAN BU YAZIYI OKU

Bazen kilo vermek size imkansızmış gibi görünebilir. Kalori sayıyorsunuzdur, karbonhidrat yemiyorsunuzdur, yeterli protein aldığınızdan eminsinizdir. Hatta ve hatta düzensiz egzersiz dahi yapıyorsunuzdur ancak yine de kilo veremiyorsunuzdur.

Bu oldukça yaygın görülen ve son derece motivasyon düşürücü bir durumdur. Aklınızda kilo vermek neden bu kadar zor? Denemeye devam etmeli miyim yoksa tam bir vakit kaybı mı? gibi pek çok soru olabilir.

Bu yazıda bu duruma neden olabilecek konuları konuşuyor olacağız. Daha çok kadınlara yönelik bir yazı olsa da, çoğu ilke herkes için geçerlidir.

KİLO VERMEK MİLYAR DOLARLIK BİR ENDÜSTRİ

Kilo verme programları ve kilo vermeyi vaat eden ürünlerin sadece Amerika ve Avrupa’da yıllık 150 milyar dolardan fazla kar sağladığı tahmin ediliyor.

“Yağ yakıcılar” ve kilo vermek için kullanılan haplar oldukça popüler olmakla beraber, insan sağlığını da riske atıyor. Birkaç kilo fazlası olanlar bile, sırf daha hızlı kilo verebilmek adına sağlıklarını riske atıp bu ilaçları kullanma eğiliminde olabiliyorlar.

PEKİ NEDEN ÇOĞU İNSAN HEDEF KİLOSUNA ULAŞAMIYOR?

Pek çok insan kilo vermek için hem zaman hem de çok miktarda para ve çaba harcıyor. Buna rağmen pek çoğu çok az bir ilerleme kaydedebiliyor.

Kilo vermenizi etkileyen birkaç faktörü inceleyelim;

SAĞLIK DURUMUNUZ:

Aşağıda anlatacağım bazı hastalıklar kilo vermenizi son derece zorlaştırabilir

Lipödem: Dünya genelinde her dokuz kadından birini etkilediği düşünülen bu hastalık, özellikle kalça, basen ve bacak bölgelerinde kaybetmesi son derece zor olan aşırı yağların birikmesine neden olur. Genellikle ağrı ve morluklara da neden olabilmektedir.

Hipotioridizm: Tiroidlerinizin yavaş çalışması veya çalışmaması, metabolizma hızınızı olumsuz etkileyerek kilo vermenizi yavaşlatabilir.

Polikistik Over Sendromu (PCOS): Ürüme çağındaki kadınların %21 ini etkileyen bu durum, genelde insülin direnci ve özellikle hormonal olarak karın bölgenizde yağlanma ile karakterizedir.

DİYET VE KİLO GEÇMİŞİNİZ:

Geçmişte birkaç kez yüksek miktarlarda kilo verip, tekrar geri aldıysanız yani yo-yo diyeti yaptıysanız, sonraki her dönemde kilo vermek sizin için daha da zor hale gelebilir.

Sık sık kilo alıp veren biri, daha sabit kiloda kalan kişilere göre kilo vermekte daha fazla zorluk çeker. Çalışmalar bunun kalori kısıtlama dönemlerinden sonra, yağ depolanmasındaki değişikliklerden dolayı olduğunu göstermektedir. Kendinizi kalori kısıtlayıcı diyetlere maruz bıraktığınızda, bu yoksunluk hissi dönem sonrası daha fazla yeme eğiliminde olursunuz. Bu da vücudunuzdaki yağ rezervlerinin artmasına neden olur. Aslında vücut bunu kendini korumak için yapar, yani kalori alımını azaltıp tekrar yoksunluğa girme ihtimalinize karşı kendine kullanabileceği bir yakıt deposu oluşturur.

Yapılan bir hayvan çalışması, yoyo diyetinin yağ doku kaybını zorlaştıran bir bağışıklık tepkisine neden olabileceğini göstermiştir.

Ayrıca, tekrarlayan kilo verme ve geri alma döngüleri, uzun vadede kilo alımının artmasına neden olarak barsak mikrobiyotanızın olumsuz etkilenmesine de neden olabilir.

YAŞINIZ:

Geçmişte hiç kilo problemi yaşamayan, kilosu daima aynı olan insanlar dahi yaş ilerledikçe kilosunu sabit tutmakta zorlanabilir. Yaş aldıkça, alınan kiloları vermek de zorlaşır. Çoğu insanda yaşla beraber fiziksel aktivitenin azalması, kas kütlesinde azalmalara neden olabilir. Bu da daha yavaş çalışan bir metabolizma demektir.

Ek olarak yaşla beraber gelen menapoz da, pek çok hormonal değişikliğe neden olarak kilo alma eğiliminizi arttırır. Özellikle bu dönemde kilo vermek sizin için çok daha zor bir hale gelebilir.

ANNE KARININDAKİ DURUMUNUZ:

Belki bu ihtimal hiç aklınıza gelmemiş olabilir ama anne karnındayken, annenizin beslenme şekli, aldığı kilo, maruz kaldığınız koşullar, ileride beslenme ile ilgili yaşayacağınız durumları yakından etkiler.

Çalışmalar hamilelik sırasında aşırı kilo alan kadınların, çocuklarında, erken dönem veya yetişkinlik dönemlerinde aşırı kilolu veya obez olma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Hatta hamile bir kadının beslenme şekli, çocuğunun gelecekte kilo sorunu yaşayıp yaşamayacağını bile etkilemektedir.

SONUÇ OLARAK:

Pek çok faktör kilo almanıza, kilo verememenize neden olabilir. Burada yapılması gereken ise; sizdeki nedeni bulup, size en uygun beslenme programı ile yola çıkmaktır. Yol uzun olabilir, ama doğru motivasyon ve doğru beslenme ile yolu bitirmek mümkün !

1 Yorum

  1. Daha önce defalarca diyet yapmayı denedim. İnternetten bulduğum programları uygulamaya çalıştım, zayıflama ürünleri kullandım hatta Aidin Salih in yolundan gisip su orucu bile tuttum ama her seferinde verdiğim kiloları fazlasıyla geri aldım. Bunca emek ve denemenin sonunda profesyonel diyetisyen desteği almadan bu kilo veremeyeceğimi anladım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

RANDEVU

İsterseniz randevu taleplerinizi wapp üzerinden hemen oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki butonu tıklayarak bizimle iletişime geçin.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİM

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi

Troid hormonlarının bazal metabolizma ve yağ metabolizmamız üzerinde önemli rolleri vardır. Bu hormonlardaki bozukluklar vücudun enerji dengesini ve yağ, kas, su oranımızı önemli şekilde etkiler.

İnsülin Direncinde Beslenme Tedavisi

İnsülin, pankreastan salgılanan ve kanda dolaşan şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Karbonhidrat içerikli besinler tükettiğimizde (makarna, ekmek, pilav, kuru baklagiller, yulaf vb.) kan şekeri miktarımız artar.

Sporcularda Beslenme Danışmanlığı

Sporcuların performansını etkileyen temel faktörlerin başında genetik yapı, uygun antrenman ve beslenme gelmektedir.

Çocuklarda ve Ergenlerde Beslenme Danışmanlığı

Çocuklar & Ergenler İçin Beslenme Danışmanlığı fastfood tarzı beslenmenin artması ve hareketsiz bir yaşam tarzı oluşan çocuklara için gerekli hale gelmeye başladı

Kilo Almaya Yönelik Beslenme Danışmanlığı

Kilo almak bazen kilo vermekten çok daha zor bir süreç olabiliyor. Kilo almak için beslenme danışmanlığına ihtiyaç var mı?